Seleccionar página

El camí de Sant Martí

El camí de Sant Martí

Ens han sorprés molt gratament les actuacions que s´han dut a terme fa uns dies al Camí de Sant Martí : molt beneficioses per a tots. Per tot el qual donem les gràcies a tots els que com mesures com aquestes fan possible facilitar la vida quotidiana als ciutadans,  que és en resum allò que volem. La veritat que el Camí de Sant Martí necessitava des de fa uns quants anys un bon  arreglo. Últimament tot eren remendos tapa-clots  provisionals i d´emergència que l´ única cosa que feien era complicar més encara la situació. Els Reis Mags s´han avançat. Per tot el qual,  gràcies , Majestats !

The following two tabs change content below.
Pepe
 • Facebook
 • Facebook

Pepe

El professor Pepe Romero-Nieva comparteix la seua filosofia i la seua poesia des d' aquestes pàgines. Escriu, pensa i opina del món que li ha tocat viure i interpreta els fets els quasl observa des de perspectives crítiques-constructives.

10 Comentarios

 1. Marieta

  Mol be per David y per els que anfet posible que ixe cami estiga un poc mes transitavle. El meu home te un bancal per ixe tros de terme y cada volta que tenia que anar es cagaba en tot y yo patia, pero ara ma dit que sa quedat prou be, yo no le vist pero si el meu home esta mes content yo tame. Gracies als que an decidit arreglarlo y als que han posat els dines ( que supose que som tochs mosatros).Alguna cosa va menejanse en este poble.

 2. Benavent

  el camí Rosament, bé, que és un dels més trepitjats. Alerta ara amb els vehicles de dos i quatre rodes que no és una carretera, és un camí, camí aquest, el del Rosament que comença abans del cementeri, per la creueta almenys, tot i que ací també li diuen el camí del Cementeri, un camí que és un autèntic coll de botella, i no ho dic pels vehicles, que aquestos poden, podem i devem, anar amb velotitats moderades, ho dic pels vianants, per tots aquells que visiten el cementeri i que no tenen cap vorera o passera adequada per on circular, o trepitjant el terra dels bancals, amb el problema de la terra fangosa si plou, o caminant pel camí a frec dels vehicles que hi passen, a més de la il.luminació.
  Ara vénen les eleccions i trobe a faltar una actuació en aquest camí del Cementeri, pel que fa als vianants sobretot que, per qüestions òbvies, són gent més major. Sé que la cosa, per menuda que parega, té les seues complicacions però em sembla q

  • Pepe

   És així o ha passat algunan cosa ? El comentari ha quedat com sense acabar…

 3. Benavent

  (no s’havia d’haver publicat encara l’anterior commentari, així que l’acabe) …em sembla que ja són massa dècades sense fer cap millora significativa, tret de la il.luminació, en aquest accés a les també conegudes popularment com «les Planes»

  • Pepe

   Ara sí !

 4. Marieta

  ¡Alli a les planes tinguem tocchs un xalet para la vellea, o aiso asperem,que siga para la vellea!. Be lo que magradaria es que maclarireu com es diu ixe cami perque mosatros (en ma casa) sempre li em dit cami de San Marti, asi vech que li digueu cami Rosament y tamé he lligit en algun lletrero, cami Dorresment ¿,o valen totchs isos noms?

  • Benavent

   Tots tres són correctes per bé que el de Dorresment a hores d’ara només té valor testimonial, documental, sense cap ús pràctic, almenys a Quatretonda, com també és correcte el nom del camí del pla de Pastor perquè els camins, generalment, porten el nom de la partida o punt on condueixen, cosa lògica, d’ací la singularitat de la forma camí de Rosament/Rosment que no té un referent o destí, o això sembla, no debades aquelles terres de sant Martí i del pla de Pastor en la documentació i escriptures antigues s’anomenaven de Dorresment, més encara, a Benigànim d’on eren la major part de propietaris i hereters d’aquestes contrades encara coneixen la partida amb el nom de Dorresment/Torresment, d’on lògicament prové la variant de Rosment/Rosament.

   El fet d’usar per la meua part la forma camí de Rosament no té altra intenció que la de fer costat a un nom que lògicament ho té difícil front aquelles altres denominacions més transparents i entenidores com són les del pla de Pastor o de sant Martí, perquè el noms de partides i de llocs són éssers vius que naixen, creixen i alguns moren, però de manera natural, no com feren alguns governants i règims quan d’ençà que s’aprovà a mitjan del segle XIX que els carrers i cases havien de tenir nom i número de policia de manera oficial es dedicaren a retolar, majorment al seu gust, els noms de les vies públiques coincidint, això sí, fóra quin fóra el gust polític del partit de torn, en que aquests noms havien de ser reflex fidel de la cultura, la història i la llengua castellana, fins la democràcia. Per sort aquesta oficialització retoladora no tocà de ple els noms escampats pels termes.

   De tal manera que tot i que el cadastre i la castellanització té la seua influència en la vida dels noms de lloc, majorment de les partides, aquestos han continuat com sempre, així, i per posar un exemple, fa uns anys assistirem a un enfrontament toponímic d’un lloc concret, el del conegut com “l’Almeleral” que amb la constucció a la zona, i en pocs anys, d’unes grans construccions d’animals de granja, passà a ser conegut també com “les Granges”, una lluita de la qual, i sense la intervenció de circumstàncies estranyes, només el temps dirà quin en resultarà vencedor.

   Dit d’una altra manera, aguantarà el camí del Rosament els embats de S. Martí i Pastor? No ho sabem però, que la plaqueta o rètol que a peu de camí arreplega el seu nom pot ajudar, evidentment que sí.

   • Marieta

    Moltes gracies Sr Benavent, ya tinc aclarit el nom del cami.Si tot fora tan facil de aclarir com aso tot el mon aniria molt millor.

 5. Pepe

  parlant d´aquest camí, aquí vos deixe la retolació del mateix, una mica deteriorada : Segurament degut a les inclemències del temps li han caigut unes lletres, i ara diu » AM DE OSAMENT» i com que també es diu Camí de Cementeri…osos…»osament»…paradoxa circumstancial…o no ?

 6. Marieta

  ¡Mira que te co….. la cosa ! Hasta para llevarmos son profitosos, mos lleven hasta les lletres del lletrero del cami.Bueno tame podem demanar als reys uns lletreros nous (pero que els paguen els del govern, que tame se que no son ells els que huan llevat, ha sigut el temps que pasa per tochs y per tot sense remey)

AL MEU POBLE

HISTÒRIC DE PUBLICACIONS

ISSN QD

QuatretondaDigital és un lloc lliure per a gent lliure.

 

QUARTONDINA PRIMAVERA

LAS CINCO CARTAS

OPINADORS

 • Cargando...

CLIKA SI T’INTERESSA

GUIRIGALL.POEMES.

NO DEIXEM QUE VAJA A MÉS!

ROSELLES QUARTONDINES

Share This

Comparteix-ho

Dis-ho als teus amics