Seleccionar página

LA FOTO: “AMB ELS SEUS OFICIS SR. DIRECTOR”

LA FOTO: “AMB ELS SEUS OFICIS SR. DIRECTOR”

AMB ELS SEUS OFICIS Sr. Director

  Un servidor no és de solcar molt per les xarxes dites socials, no obstant això reconec que aquella pàgina de “Fotos antigues de Quatretonda” que timoneja per aigües dolces Vicent “Camallonga” desperta el meu interés, tot i això, la poca pràctica en aquestes arts fa que m’hi perda sovint en els mars del Facebook i no la visite tant com voldria.

 Això ve a tomb perquè en la meua darrera visita de fa ja unes setmanes, vaig intentar etiquetar una fotografia –“etiqueteu les imatges!” és el crit de guerra d’aquesta pàgina- i passà el que havia de passar, que allò escrit romandrà encara al fons del mar, tampoc és que fóra res de l’altre món però com sembla que alguns visitants tenien curiositat per saber on s’havia fet aquell retrat em va semblar convenient ficar basa i traure posa, si és que n’hi ha de posa, és clar.

 Aquest i no altre és el motiu perquè jo li faça arribar la fotografia i aquestes quatre lletres que, com tantes vegades m’ha demostrat, sabrà fer arribar on pertoca, de la qual cosa li restaré agraït. No les signaré perquè em sembla que no cal, ni té major importància, al cap i a la fi només són quatre dades esparses, a més que allò destacable són les imatges i persones que fan l’esforç de recollir aquestos documents gràfics i apantallar-los per al bon gaudi de tots nosaltres.

rbenavent

Vila, a 15 de novembre de 2013

 “FOTOS ANTIGUES DE QUATRETONDA” (Facebook)

 Després d’haver vist aquesta fotografia en la vostra pàgina (destacable pel gran valor documental i sentimental, tot s’ha de dir), i d’haver observat que alguns s’hi preguntaven on s’hi trobava aquest lloc i que d’altres apuntaven que podria tractar-se de l’ermita de Sant Martí, he de dir que el siti en qüestió és la la portalada o façana de l’església del Corpus del convent de Llutxent, diada de sant Maties, supose que per les robes, tot i que el paraigües no sé si seria per l’aigua de febrer o pel sol de sant Domingo, a més, sembla que algunes dones grans porten un ventall. Dubte per tant! El rector, això sí que ho podem afirmar, és don Francisco Vilaplana qui va deixar la rectoria de Quatretonda l’any 57, de manera que la fotografia l’hem de situar en la dècada dels 50.

 De la resta de romers o peregrins, no és que en conega molts però alguna cara puc identificar, o etiquetar com dieu vosaltres, així a la dreta de don Francisco (l’esquerra vostra) tenim una careta ben picardiosa, però què cordons observaria!, si és l’única que no mira el retratista. Bé, jo diria que és la tia Lola, la dona de D. Salvador el metge, que al braç porta un nino o un “jesuset”, o jo que sé. Al seu costat, l’home del barret, jo diria que es tracta del tio Pepe Ramon, el Pilotero, tot i que igual bade, i a la seua vora, eixa jove, m’havia d’enganyar molt per no dir que és la tia Maria, la de Catxol. A l’altra banda, la dona més velleta situada davant de l’home gran que es trau la gorra, la tia Remedios la Remígia, muller del Pilotero i davant d’ella i asseguda al catret amb el vestit blanc escaquejat, la tia Irene Tacones, la del tio Eusebio. Més al cantó el xicot empolainat i de jaqueta diria que és Alfredito Caramarga. Dels xiquets només el que està assegut a terra, i que sembla més menut crec identificar amb un Margall, o emparentat amb aquesta família, però no puc assegurar-ho.

 De la resta lamente no poder dir-vos res. Tot i això encara que siga poc esperem que haja sigut d’utilitat, ara uns altres per generació o veïnatge podran etiquetar-ne més.

Gràcies

 AQUESTA SÍ, de Sant Maties (quan “el sol entra per les ombries” o, “són igual les nits que els dies”)

 Observant aquesta nova fotografia per la finestreta que heu deixat oberta ací a les vores de QD, treta de la mateixa pàgina de Fotos Antigues ja dita, i protagonitzada de nou per peregrins quartondins de rostida el dia de sant Maties, s’hi veu clarament la diferència estacional entre aquesta (de febrer) i la del capdamunt (d’agost) o, diada de sant Domingo. I és que abans, com deien, feia fred i calor quan tocava, encara que açò també pot fallar, però ací en mànegues de camisa i arromangat no s’hi veu ningú.

 En la present imatge, de coneguts, encara n’albire menys, alguns trets potser, però res segur, rostolls d’alguna figura com l’home del barret del fons i la seua muller, davant, que per la seua tirada són el tio Pepe Ramon Pilotero i la seua dona Remedios. També diria que Lola, la del metge, és la que està en el centre del grup, ara sí mirant la càmera. I el que tinc ací al davant, a l’esquerra vostra, jo diria que és un Ramiro no sé si Culón o Fuster, i podria badar fàcilment. Algunes cares s’hi repetixen, d’altres els podria intuir, sense fer testimoni clar, com Enrique Boleta, la neboda de don Francisco, davant, algun Sitra per allà dins, potser…

 llegit [post_view] vegades en total.
Article llegit [post_view time=”day”] vegades avui.
Article llegit [post_view time=”week”] vegades aquesta setmana.
Article llegit [post_view time=”month”] vegades aquest mes.
Article llegit [post_view time=”month” date=”201201″] vegades el mes passat.
Article llegit [post_view time=”year”] vegades aquest any.

The following two tabs change content below.
Benavent
 • Facebook
 • Facebook

Benavent

El professor Rafael Benavent és un erudit i col·laborador de QD des dels inicis de la revista.Cronista Oficial de Quatretonda, amb el seu estil tan genuí,ple d'enginy i objectius didàctics ens delita a tots aquells que el llegim. Escriptor,assagista i un fum de coses més...ens enriqueix i il·lustra. L' estima al seu poble és manifesta a cada lletra que escriu.
Benavent
 • Facebook
 • Facebook

4 Comentarios

 1. Pepe

  La veritat que “FOTOS ANTIQUES DE QUATRETONDA”, és l’única i millor col·lecció de fotos mai vista del poble. No se si a algú se li haurà passat pel cap baixar-les i guardar-les en suport físic-informàtic, ja que són unes fonts d’incaculable valor.Són la memòria gràfica del devenir quotidià del poble en la qual mai havíen pogut somiar fa tan sols uns dies.Per això, la idea dels seus creadors és una de les més brillants dels últims temps a la Vila. Fotos com aquestes i comentaris com els del senyor Benaventr ens alegren la vida i ens refresquen la pensa que falta ens fa. Cal defensar la idea, recolçar la proposta i animar als seus capitans. L’èxit total del projecte es fonamenta en la gran i activa participació dels veïns, en els comentaris i en l’absència total de polítiques.
  El poder de les noves tecnologies és potent.

 2. Vicent Camallonga

  Bueno…. Es una opinió molt respectable i que en molts aspectes compartisc. Quan vaig fer el grup, vaig començar escanejant unes fotos que li va portar a ma mare ma tia Mari i que vaig considerar que pel seu valor històric, sentimental ( Eren unes fotos de la verema a França amb un muntó de gent del poble – Emigrants -). Ahí li vaig afegir unes fotos que hi havien a la moribunda ex pàgina web de l’ajuntament de Quatretonda i gent “amiga” del feisbuk va començar a pujar fotos. Realment, jo no vaig fer res de l’altre mon. Quan el comentariste diu que “…timoneja en aigües dolces Vicent “Camallonga”….”, te raó. Realment el grup s’apuntala sol. Fotos que pugen els seus membres i els seus administradors, que ara en som tres ( Que apart de pujar fotos, arreglar-les i comentar-les, control.lem seriament les noves peticions de entrada al grup i sobre tot que el grup estiga exent de comentaris polítics o elements que puguen desestabilitzar esta “dolça” convivència de quasi mil persones membres d’este grup. Una cosa es el grup i l’altra el perfil de cadascú. Ahí cadascú fa el que vol o el que el feisbuk li deixa fer… . Tampoc estic d’acord amb el comentari de “…. Etiqueteu les imatges !!!. Es el crit de guerra d’aquesta pàgina…. ” Doncs no. La pàgina es ben senzilla. Si algú vol etiquetar les etiqueta, si algú vol comentar ho comenta. I allò de que ” Tot allò escrit romandrà al fons del mar… ” crec que no es veritat. Crec que tot el que està escrit, la gent ho llig i alguns comenten i altres no però estic segur que ningún comentari es perd. Sincerament crec que “l’exit” – Entre cometes- d’este grup es la seua espontaneitat la seua base popular i la seua “apoliticitat” paraula que m’acabe d’inventar ara i que m’agrada . ESTE GRUP EL FEM ENTRE TOTS… Jo sincerament no faig gran cosa. Simplement participar com tots els membres i tindre-li una miqueta de control ( Igual que els seus administradors ). Entenc perfectament al comentarista quan – em sembla a mi- demana mes rigor i mes informació. El grup va naixer aixina i evolucionarà com vullguem els seus membres. Si el comentariste troba que manca la informació, sempre pot demanar informació als comentaris i segur ( encara que la resposta siga negativa, uns i altres faràn per fer li arribar la informació que pretén…) I ja per acabar, donar les gràcies a tots els que fan possible que tanta gent ( Incluint al comentariste ) tinguen interés en visitar el Grup. Realment el número de membres i el resò social que està tenint, faria falta algun camvi… però de moment fem el que puguem i de vegades sense temps o en el mos en la boca… jajajajajaja ¡ Vinga… Bon dia i benvinguts al grup… !

 3. Rosa Mahiques

  Vicent, trobe que no has entés del tot a Rafa Benavent.
  El que ell ens diu és que va intentar etiquetar la foto, perquè el “crit de guerra” és “etiqueteu” i es va sentir motivat a fer-ho, però com que igual no domina suficientment el facebook creu, que allò que va etiquetar estarà segurament al fons del mar, que és un dir.
  Per altra banda crec que no fa cap crítica, ans al contrari, tot són lloances.
  Des d’ací jo també vull agrair-vos als administradors la tasca que feu que sabem que és molta i amb poca recompensa material, però ens feu passar molt bons ratets. Ai! si ma mare sabera navegar per “l’internete,” i bucejar en aquesta pàgina!!! de segur que passaria hores i hores i hores…

 4. Benavent

  I mira que m’ho tinc dit “més preferisc ser amo dels meus silencis que no esclau de les meues paraules” però sóc incorregible, ja s’hi veu.

  Certament, no sé si en la forma però en l’esperit o en el fons de les meues paraules no n’hi ha ni un gram de crítica negativa, ans el contrari, reconec en tot moment el valor de “la pàgina” i d’aquells que la feu, buscant, penjant i deixant obert per al gaudi de general tot aquest “tresor” etnològic i documental. Tampoc no caldria però ho tornaré a repetir : “Fotos antigues de Quatretonda” és l’únic motiu perquè jo m’acostara a la “Face”, a les xarxes dites socials, i açò no és desmeréixer la resta de treballs que puguen haver-hi, ni molt menys, problema meu serà. D’altra banda no és la primera vegada que he utilitzat o he comentat alguna fotografia d’aquesta pàgina, que com és normal sempre he citat la font, que és el que toca, clar.

  De les “comandes” que em fas, la referida a què el meu escrit “romandrà al fons del mar” és talment com ho ha comentat Rosa –el seu comentat el subscric totalment- és la meua poca perícia i el desconeixement del medi la causa, encara que m’imagine el que vaig fer. I d’ací que passar a QD la informació que jo tenia d’eixa foto en qüestió no responia a altre motiu que el de col.laborar en la present revista, és a dir, una excusa per poder parlar sobre un tema, cosa que m’abellia, altrament m’haguera dirigit a tu perquè et conec o et considere responsable, o a la pàgina directament, si això és possible.

  Sé perfectament que eres l’iniciador, o un dels iniciadors, engrescador, “manifesser” (en el bon sentit que nosaltres li donem), i no sé si responsable últim o primer d’una pàgina que funciona col.lectivament, fet que té un valor afegit; tal volta l’expressió “timonejar” no és la més precisa, tampoc els meus escrits són purament informatius, que no pot ser cap excusa, estan ací i estan oberts a la crítica o comentari, però d’alguna manera volia citar-te i implícitament reconéixer la teua bona pensada. És lloable, per altra banda, el teu interés en ressaltar el valor del treball comunitari de Fotos Antigues de Quatretonda, res en contra.

  Tal vegada l’expressió “crit de guerra” no siga la metàfora més afortunada, per allò de “guerra”, i un pèl exagerada, per allò del “crit”, però per a mi que la frase o l’expressió “etiqueteu les imatges” està ahí, és un tret identificador o, simplement així l’he utilitzada jo, sense cap connotació negativa, ni molt menys burlesca.

  Definitivament és tot un valor aquesta obra que no sé si etiquetar de “monumental”

  Salutacions corals

  benavent

ISSN QD

QuatretondaDigital és un lloc lliure per a gent lliure.

 

AL MEU POBLE

HISTÒRIC DE PUBLICACIONS

QUARTONDINA PRIMAVERA

LAS CINCO CARTAS

OPINADORS

 • Cargando...

CLIKA SI T’INTERESSA

GUIRIGALL.POEMES.

NO DEIXEM QUE VAJA A MÉS!

ROSELLES QUARTONDINES

Share This

Comparteix-ho

Dis-ho als teus amics