Seleccionar página

LA BEATA I LO POBLE

LA BEATA I LO POBLE

No puc ni recordar elllibrebeataines temps que fa que no he festejat la Beata, la Beateta de Benigànim, són dècades de separació que haurem de rescabalar un any d’aquestos en què les obligacions i les ganes ens ho permetran.

 Els records d’aquelles infantils visites ja són ben prims i boirosos, a penes si conservem la imatge d’una missa de campanya a la plaça de la Beata, una inabastable i estirada provessó, però sobretot aquell porrat, aquella poma de sucre cremat més roja i brillant que la nascuda mai d’una pomera, aquella que molt més prompte del que volíem es convertia en allò que sempre havia sigut, una simple poma.

 La veritat és que el calendari festiu d’antany era molt més divertit i divers que l’actual, dic almenys per als xiquets que entre festes, festivitats, rostides i berenes ara d’ací i ara d’allà transcorria l’any, vegeu si no com quan encara no havíem acomiadat els reis d’Orient ja encomanàvem els tres sants Barbuts, el sant Antoni que ens ajudava a trobar les coses perdudes (“sant Antoni, sant Antoni, més val que trobe la trompa que el dimoni”, per exemple), la Beata, la rostida de la Candelera, sant Blai el gloriós, el de “deixa’m el xic i emporta’t la tos”, o sant Maties, quan el sol entrava per les ombries…

 Ara però on volia arribar és a la relació entre la Venerable, o la seua obra, i Quatretonda, això no perquè ho diga jo, sinó resseguint allò que escriviren els seus biògrafs, no debades diria que algun dels miracles més recordats hi té alguna relació amb veïns de vostre poble, si més no el d’aquella dona, Maria Carañana de nom, que a les portes de la mort i a punt de ser pernoliada a causa d’un enfit o cosa semblant s’encomanà a la Beateta de la qual era molt devota, i per la seua intervenció i per la seua imatge a sobre de la malalta col.locada guariria miraculosament.

 D’altre succés també contat, el d’un traginer quartondí que a lloms d’un ase traslladava unes reixes per a l’església del convent de dita monja, càrrega que per les seues mesures i formes resultava de difícil transport a cavall d’aquell animal; així que irritat en veure sobtadament la càrrega pel terra i en dificultats d’acomplir aquella comanda l’home s’alterà en gran manera i desencaixat s’hi posà a llançar tota classe d’imprecacions i lletanies ofensives a la divinitat com de normal feien en destrets semblants algunes persones, de la qual cosa i ofensa el va reptar la “santa” (si se’m permet de dir així) només que arribà aquest bon home al convent. De tal manera que el traginer quartondí restà del tot meravellat després d’oir aquelles beatífiques paraules perquè ningú més, llevat del ruc, hi era present quan va perbocar susdites ofenses.

 Així, i en definitiva, sent poc passada la dita festivitat em venia de grat recordar aquestos passatges.

beataines

Benavent

Article llegit [post_view] vegades en total.
Article llegit [post_view time=»day»] vegades avui.
Article llegit [post_view time=»week»] vegades aquesta setmana.
Article llegit [post_view time=»month»] vegades aquest mes.
Article llegit [post_view time=»month» date=»201201″] vegades el mes passat.
Article llegit [post_view time=»year»] vegades aquest any.

The following two tabs change content below.
Benavent

Benavent

El professor Rafael Benavent és un erudit i col·laborador de QD des dels inicis de la revista.Cronista Oficial de Quatretonda, amb el seu estil tan genuí,ple d'enginy i objectius didàctics ens delita a tots aquells que el llegim. Escriptor,assagista i un fum de coses més...ens enriqueix i il·lustra. L' estima al seu poble és manifesta a cada lletra que escriu.
Benavent

Latest posts by Benavent (see all)

2 Comentarios

 1. Rosa Mahiques

  Dimecres de matí a la ràdio ens informaven de la celebració de la festa de «Santa beata Inés» al poble de Benigànim.
  Tants anys darrere de fer-la santa i els «papesderoma» negant-se i ara va i en un tres i no res, ja tenim santa i beata tot alhora.
  Com diu la dita: què atrevida és la ignorància. I conste que jo em considere del gremi.

  Responder
 2. Benavent

  Cosa semblant a d’aquella recollida en alguna ocasió pels programes de festes dient:

  “Se impondrà la banda de festera Mayor a la reina de Fiestas”

  Responder

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

HISTÒRIC DE PUBLICACIONS

ISSN QD

QuatretondaDigital és un lloc lliure per a gent lliure.

 

LAS CINCO CARTAS

OPINADORS

 • Cargando...

CLIKA SI T’INTERESSA

GUIRIGALL.POEMES.

NO DEIXEM QUE VAJA A MÉS!

Google Analytics