Seleccionar página

LA BIBLIOTECA HA MORT…

LA BIBLIOTECA HA MORT…

LA BIBLIOTECA HA MORT…

En tot el d’allò de les progamacions d’actes i d’altres motius diversos he pogut llegir com, i d’una manera natural, s’hi fa esment al siti o local de “l’antiga Biblioteca”, o de la “biblioteca Vella”, que ara no puc precisar més.

Un nom aquest –antiga Biblioteca- de creació espontània i natural, que respon a un fet històric i n’és per tant fill d’un moment determinat, no debades de Sala de llibres i de lectura és com l’han coneguda una gran part dels quartondins, concretament tots aquells que tenen menys de quaranta-cinc anys, que ja en son un bon grapat. Amb nou i vell solem determinar i diferenciar aquells noms genèrics coincidents així, i entre nosaltres, recordaria ara l’assut Nova, el pou Nou, la vinya Vella, les escoles Noves o les escoles Velles… És a dir, i per generació espontània, seria el nom que en realitat li pertoca.

Aleshores, quin és el problema em direu, doncs que aquesta casa de traça tan simple i discreta, menuda, amb portalada i reixes laterals, balcó sense massa pretensions i dos finestretes superiors per tal de fer més alba una petita cambra o andana, les típiques golfes destinades tants anys a la cria dels cucs de seda, és o representa la independència jurídica i la voluntad de ser poble, del nostre.

Ca la Vila, com popularment se’n deia, significava posseir el titol de Vila, és a dir, comptar amb independència jurídia i municipal a més d’un terme propi i particular, un títol que aconseguiren el quartondins a darreries del segle XVI no sense pocs esforços, tant personals com econòmics.

És per tot i per això que, tot i anar contra natura, és a dir, contra la forma natural i popular de crear noms per part de lo poble, que demanaria un xicotet esforç per part de les institucions a fi de conservar, i de recuperar si és tal cosa possible, la denominació històrica d’aquest edifici, ja siga en forma d’escrits o d’un possible rètol que recollira una tal significació històrica que podria bastir-se d’una forma semblant a: “Ca la Vila” “antiga casa de la Vila”, “sala del Consell” o, “la Biblioteca mort, visca Ca la Vila!”

benavent

The following two tabs change content below.
Benavent

Benavent

El professor Rafael Benavent és un erudit i col·laborador de QD des dels inicis de la revista.Cronista Oficial de Quatretonda, amb el seu estil tan genuí,ple d'enginy i objectius didàctics ens delita a tots aquells que el llegim. Escriptor,assagista i un fum de coses més...ens enriqueix i il·lustra. L' estima al seu poble és manifesta a cada lletra que escriu.
Benavent

Latest posts by Benavent (see all)

1 comentario

  1. Salva

    Vosté sí que és un mestre com cal!

    Haurà llegit que per a mi el “ca la Vila” està present al meu escrit CORDÓ UMBILICAL, encara què allí he fet un preguntat i pel que estic veient la imatge que he ficat sembla que: o tothom a Quatretonda és molt jove o els que poden reconèixer el lloc no els va l’assumpte de l’Internés.

    Responder

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

AL MEU POBLE

HISTÒRIC DE PUBLICACIONS

ISSN QD

QuatretondaDigital és un lloc lliure per a gent lliure.

 

LAS CINCO CARTAS

OPINADORS

  • Cargando...

CLIKA SI T’INTERESSA

GUIRIGALL.POEMES.

NO DEIXEM QUE VAJA A MÉS!

Google Analytics