Seleccionar página

QUARTONDINS “MAREDEUISTES”

QUARTONDINS “MAREDEUISTES”

QUARTONDINS “MAREDEUISTES”

  • Facebook
No sé si este adjectiu existeix, potser fóra més adequat “Maredeuetes”, tot i que tampoc em fa el pes, però en la tradicional advocació a la Maredéu dels més “desmamparats” hem de comptar amb alguns detalls i/o anècdotes protagonitzades per quartondins que vénen a tomb ara que el veïnatge en general, i els veïns del “Carrenou” en particular, celebraran la tradicional visita domiciliària de la Geperudeta.

S’anomenava el nostre protagonista Miguel Bellver Benavent, de Quatretonda, i com no havia de ser-ho si duia aquest segon cognom, o sí per a més inri el llinatge Bellver va associat al nom personal de Miguel, fins i tot ens podríem arriscar a dir de quina família provenia tot i que, és ben cert, tampoc ho hem buscat i podríem caure en l’errada fàcil.

Doncs conten les cròniques, cosa que sabem per haver-ne llegida alguna, que aquest conveí nostre maridà amb Aurora Martín, aragonesa de nació, més concretament de la població de Terol dita de Mora de Rubielos on sembla que fixà la seua residència, bé siga de manera permanent o temporal i en períodes de vacances, dedicat a l’ofici de la construcció.

Aquest matrimoni, i segons relat periodístic, es convertirà en l’introductor a la dita població de la devoció a la Geperudeta iniciada a partir de

  • Facebook
sufragar la donació d’una imatge de la dita advocació mariana, imatge que per la fotografia s’hi veu de bona factura. Corria aleshores l’any del Senyor de 1961 tal com podem llegir en les cròniques:

“Fue en 1961 cuando el matrimonio formado por Miguel Bellver, de Cuatretonda (Valencia), y Aurora Martín, de Mora de Rubielos (Teruel), donó a la parroquia una imagen de la Virgen, idéntica a la que se venera en la Iglesia de Santa Catalina en Valencia, ya que ambas salieron de las manos del mismo maestro imaginero. Desde entonces se introdujo en Mora la costumbre de celebrar cada año una fiesta dedicada a la Virgen de los Desamparados, que se ha realizado desde entonces el primer fin de semana posterior al 15 de agosto.”

http://esfallas.blogspot.com.es/2011/08/la-fiesta-la-virgen-de-los-desamparados.html

Miguel Bellver va traspassar a la dita vila de Mora de Rubielos el 1963, a penes un parell d’anys després d’haver obert aquella nova via peregrina, recordada pels veïns i estiuejants d’aquell lloc amb motiu del cinquantenari d’aquest fet (2011), molt lligat per les dates en què es festeja (mes d’agost), a l’arribada de la “colònia” valenciana que allí retorna o estiueja anualment.

Més tradicional sembla la nostra festa quartondina, els taulellets devocionals dels carrers Nou i de la Poassa ja en són un bon indici del que diem, tot i que tampoc ha de significar necessàriament que la festa o l’altar i imatge de l’ermita vinguen d’aquells temps tan antics, tot i la impagable i important tradició de les danses. Ni tampoc hem tingut al poble una migració tan forta, d’entrada o d’eixida, perquè vinguen a transformar en un forma semblant a la relatada ací les nostres tradicions, encara que també podem errar en açò.

Ara, on no pense que bade és en recordar aquest fet, singular o anecdòtic si més no, protagonitzat per un quatretondí, i que cadascú valorarà conforme crega convenient. No pot ser d’altra manera.

benavent

The following two tabs change content below.
Benavent
  • Facebook
  • Facebook

Benavent

El professor Rafael Benavent és un erudit i col·laborador de QD des dels inicis de la revista.Cronista Oficial de Quatretonda, amb el seu estil tan genuí,ple d'enginy i objectius didàctics ens delita a tots aquells que el llegim. Escriptor,assagista i un fum de coses més...ens enriqueix i il·lustra. L' estima al seu poble és manifesta a cada lletra que escriu.
Benavent
  • Facebook
  • Facebook

Latest posts by Benavent (see all)

AL MEU POBLE

HISTÒRIC DE PUBLICACIONS

ISSN QD

QuatretondaDigital és un lloc lliure per a gent lliure.

 

QUARTONDINA PRIMAVERA

LAS CINCO CARTAS

OPINADORS

  • Cargando...

CLIKA SI T’INTERESSA

GUIRIGALL.POEMES.

NO DEIXEM QUE VAJA A MÉS!

ROSELLES QUARTONDINES

Share This

Comparteix-ho

Dis-ho als teus amics