Seleccionar página

PER SANT VICENT a Xinxes i caparres.

PER SANT VICENT a Xinxes i caparres.

Un joc infantil i popular, bastant pasqüer però no necessàriament de Pasqua, era jugar a “Xinxes i caparres”, denominació que no feia presagiar res de bo, però divertit sí que ho era, sobretot sinó “pagaves, entre els xiconots, que aleshores eren més xiquets que no altra cosa.

Consistia a passar per una espècie d’”horcas Caudinas”, és a dir per un estret corredor al marge del qual se situaven “els amics”, o resta de jugadors que escalfaven de valent l’esquena del xiquet que pagava el qual, exclamant “xinxes i caparres”, passava tan rabent com podia per entremig d’aquella doble filera que si bé i en principi se suposava que havien de soltar només palmades, no faltaven bescollades i algun puny tancat que doldre, dolia.

Se’n podia deslliurar d’aquella cardada si en lloc de “xinxes i caparres”, el xiquet que travessava eixa espècie de corredor de la mort exclamava: “Sant Vicent”, i aleshores hi passava com un senyor, amb parsimònia, ja que si algú s’atrevia a pegar-li havent proclamat el nom del sant, aquell pagaria rellevant-lo en el corredor. També n’hi havia una mitja trampa com era la de dir: “S’han… cagat en l’ascaleta” de manera que aquella espècie de botxins pensant-se que pronunciaria “Vicent”, entretenien de moment els braços armats de punys i palmes, estalviant-se d’una més que segura espolsada, almenys durant uns metres decisius.

benavent

The following two tabs change content below.
Benavent

Benavent

El professor Rafael Benavent és un erudit i col·laborador de QD des dels inicis de la revista.Cronista Oficial de Quatretonda, amb el seu estil tan genuí,ple d'enginy i objectius didàctics ens delita a tots aquells que el llegim. Escriptor,assagista i un fum de coses més...ens enriqueix i il·lustra. L' estima al seu poble és manifesta a cada lletra que escriu.
Benavent

Latest posts by Benavent (see all)

Deixa les teues opinions...

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

HISTÒRIC DE PUBLICACIONS

ISSN QD

QuatretondaDigital és un lloc lliure per a gent lliure.

 

LAS CINCO CARTAS

OPINADORS

  • Cargando...

MARXA al CRIST de Juan E. Benavent

CLIKA SI T’INTERESSA

GUIRIGALL.POEMES.

NO DEIXEM QUE VAJA A MÉS!

ELS MÉS VISITATS