Seleccionar página

PER SANT VICENT a Xinxes i caparres.

PER SANT VICENT a Xinxes i caparres.

  • Facebook

Un joc infantil i popular, bastant pasqüer però no necessàriament de Pasqua, era jugar a “Xinxes i caparres”, denominació que no feia presagiar res de bo, però divertit sí que ho era, sobretot sinó “pagaves, entre els xiconots, que aleshores eren més xiquets que no altra cosa.

Consistia a passar per una espècie d’”horcas Caudinas”, és a dir per un estret corredor al marge del qual se situaven “els amics”, o resta de jugadors que escalfaven de valent l’esquena del xiquet que pagava el qual, exclamant “xinxes i caparres”, passava tan rabent com podia per entremig d’aquella doble filera que si bé i en principi se suposava que havien de soltar només palmades, no faltaven bescollades i algun puny tancat que doldre, dolia.

Se’n podia deslliurar d’aquella cardada si en lloc de “xinxes i caparres”, el xiquet que travessava eixa espècie de corredor de la mort exclamava: “Sant Vicent”, i aleshores hi passava com un senyor, amb parsimònia, ja que si algú s’atrevia a pegar-li havent proclamat el nom del sant, aquell pagaria rellevant-lo en el corredor. També n’hi havia una mitja trampa com era la de dir: “S’han… cagat en l’ascaleta” de manera que aquella espècie de botxins pensant-se que pronunciaria “Vicent”, entretenien de moment els braços armats de punys i palmes, estalviant-se d’una més que segura espolsada, almenys durant uns metres decisius.

benavent

The following two tabs change content below.
Benavent
  • Facebook
  • Facebook

Benavent

El professor Rafael Benavent és un erudit i col·laborador de QD des dels inicis de la revista.Cronista Oficial de Quatretonda, amb el seu estil tan genuí,ple d'enginy i objectius didàctics ens delita a tots aquells que el llegim. Escriptor,assagista i un fum de coses més...ens enriqueix i il·lustra. L' estima al seu poble és manifesta a cada lletra que escriu.
Benavent
  • Facebook
  • Facebook

ISSN QD

QuatretondaDigital és un lloc lliure per a gent lliure.

 

AL MEU POBLE

HISTÒRIC DE PUBLICACIONS

QUARTONDINA PRIMAVERA

LAS CINCO CARTAS

OPINADORS

  • Cargando...

CLIKA SI T’INTERESSA

GUIRIGALL.POEMES.

NO DEIXEM QUE VAJA A MÉS!

ROSELLES QUARTONDINES

Share This

Comparteix-ho

Dis-ho als teus amics