Seleccionar página

DESFICIS FESTIUS

DESFICIS FESTIUS

DESFICIS FESTIUS

Ara, potser avui, processonarà la Maredéu pel Carrernou de visita domiciliària a l’església parroquial, un recorregut semblant al que, revestit d’esdeveniment (event en el valencià que ara es parla), va fer la imatge Peregrina fa cosa d’uns cinc anys.

I tot això ve a tomb perquè al seu encontre a les portes de l’ermita i de voracases, isqué lo sant Crist de la Fe, Mare i Fill davant per davant, amb la qual cosa la nostra imatge s’hi quedà a dins… I no sé, què voleu vos diga, no hauria d’haver eixit també la Maredéu de l’Ermita, però és clar, dos Marededéus, la mateixa?

Entenc que tot açò de les imatges i devocions particulars forma part de la religiositat popular, d’on sinó la cosa local que el teu Crist de l’Empar siga millor que el meu de la Fe; i sort encara que sembla finit aquell costum tan practicat pels equips esportius d’oferir la copa guanyada al patronatge de torn, perquè ja em diran en quin lloc quedava el Crist o Marededéu del poble dels perdedors. Però com es podia prendre partit per uns o per altres si tots n’eren fills?

I per això entenc un poc més aquelles religions que no usen d’imatges i una tan gran varietat devocional, que també té el seu què, començant per pèrdua de diversitat, d’identitat. Ara, allò que no puc entendre, és tot aquell lliurament de títols i honors en forma de sables militars, títols de capitans militars o d’alcaldes majors…, per no parlar de la donació de tots aquells joiers i tresors que no són de vestir la imatge que, i vetges tu, igual li diuen dels pobres, o dels “desmamparats”.

Tal vegada és un poc d’iconoclàstia, només.

benavent

The following two tabs change content below.
Benavent

Benavent

El professor Rafael Benavent és un erudit i col·laborador de QD des dels inicis de la revista.Cronista Oficial de Quatretonda, amb el seu estil tan genuí,ple d'enginy i objectius didàctics ens delita a tots aquells que el llegim. Escriptor,assagista i un fum de coses més...ens enriqueix i il·lustra. L' estima al seu poble és manifesta a cada lletra que escriu.
Benavent

Latest posts by Benavent (see all)

2 Comentarios

 1. Pepe

  El context és el context.La tradició, la tradició.Els costums.Si no, que pinta Europa amb reis i reines de caps d’estat.No em feu cas.Parlar per parlar.Les tradicions, són lastres o arrels d’on es nutreixen les essències de la vida?.Parlar per parlar.Ja veus.

  Responder
 2. Benavent

  Touché! Si parlem de costums i tradicions ja ens va bé com ho tenim, que són valors culturals fefaents, tot i que també n’hi ha gustos que mereixen garrotades. diuen.

  Responder

Deixa les teues opinions...

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

HISTÒRIC DE PUBLICACIONS

ISSN QD

QuatretondaDigital és un lloc lliure per a gent lliure.

 

LAS CINCO CARTAS

OPINADORS

 • Cargando...

MARXA al CRIST de Juan E. Benavent

CLIKA SI T’INTERESSA

GUIRIGALL.POEMES.

NO DEIXEM QUE VAJA A MÉS!

ELS MÉS VISITATS