Seleccionar página

DESFICIS FESTIUS

DESFICIS FESTIUS

DESFICIS FESTIUS

Ara, potser avui, processonarà la Maredéu pel Carrernou de visita domiciliària a l’església parroquial, un recorregut semblant al que, revestit d’esdeveniment (event en el valencià que ara es parla), va fer la imatge Peregrina fa cosa d’uns cinc anys.

I tot això ve a tomb perquè al seu encontre a les portes de l’ermita i de voracases, isqué lo sant Crist de la Fe, Mare i Fill davant per davant, amb la qual cosa la nostra imatge s’hi quedà a dins… I no sé, què voleu vos diga, no hauria d’haver eixit també la Maredéu de l’Ermita, però és clar, dos Marededéus, la mateixa?

 • Facebook
 • Facebook

Entenc que tot açò de les imatges i devocions particulars forma part de la religiositat popular, d’on sinó la cosa local que el teu Crist de l’Empar siga millor que el meu de la Fe; i sort encara que sembla finit aquell costum tan practicat pels equips esportius d’oferir la copa guanyada al patronatge de torn, perquè ja em diran en quin lloc quedava el Crist o Marededéu del poble dels perdedors. Però com es podia prendre partit per uns o per altres si tots n’eren fills?

I per això entenc un poc més aquelles religions que no usen d’imatges i una tan gran varietat devocional, que també té el seu què, començant per pèrdua de diversitat, d’identitat. Ara, allò que no puc entendre, és tot aquell lliurament de títols i honors en forma de sables militars, títols de capitans militars o d’alcaldes majors…, per no parlar de la donació de tots aquells joiers i tresors que no són de vestir la imatge que, i vetges tu, igual li diuen dels pobres, o dels “desmamparats”.

Tal vegada és un poc d’iconoclàstia, només.

benavent

The following two tabs change content below.
Benavent
 • Facebook
 • Facebook

Benavent

El professor Rafael Benavent és un erudit i col·laborador de QD des dels inicis de la revista.Cronista Oficial de Quatretonda, amb el seu estil tan genuí,ple d'enginy i objectius didàctics ens delita a tots aquells que el llegim. Escriptor,assagista i un fum de coses més...ens enriqueix i il·lustra. L' estima al seu poble és manifesta a cada lletra que escriu.
Benavent
 • Facebook
 • Facebook

Latest posts by Benavent (see all)

2 Comentarios

 1. Pepe

  El context és el context.La tradició, la tradició.Els costums.Si no, que pinta Europa amb reis i reines de caps d’estat.No em feu cas.Parlar per parlar.Les tradicions, són lastres o arrels d’on es nutreixen les essències de la vida?.Parlar per parlar.Ja veus.

 2. Benavent

  Touché! Si parlem de costums i tradicions ja ens va bé com ho tenim, que són valors culturals fefaents, tot i que també n’hi ha gustos que mereixen garrotades. diuen.

AL MEU POBLE

HISTÒRIC DE PUBLICACIONS

ISSN QD

QuatretondaDigital és un lloc lliure per a gent lliure.

 

QUARTONDINA PRIMAVERA

LAS CINCO CARTAS

OPINADORS

 • Cargando...

CLIKA SI T’INTERESSA

GUIRIGALL.POEMES.

NO DEIXEM QUE VAJA A MÉS!

ROSELLES QUARTONDINES

Share This

Comparteix-ho

Dis-ho als teus amics